Home / Zdravlje i Ljepota / Prilikom kupovie treba se uvijek pouzdati u oči i u njuh: Naučite kako da prepoznate pokvareno meso

Prilikom kupovie treba se uvijek pouzdati u oči i u njuh: Naučite kako da prepoznate pokvareno meso
Kod kupovine mesa treba se uvijek pouzdati u oči i u njuh – kako vas prodavači ne bi prevarili.

Nažalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi na policama samoposluge ili mesnice da je prošlo “zakonske procedure”, da je ono ujedno i svježe, odnosno da nije pokvareno.

Kontrole kvalitete jesu redovne, ali nisu detaljne te postoji puno “crnih rupa” u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca. Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u prodavnicama je obavezna za razliku od mesnica). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je nerijetko skuplje, ali sa dobrim razlogom – manje su šanse da je staro.

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test putem kojeg možete otkriti da li je meso pokvareno. Bez obzira na rok trajanja koji nije prošao, na umu treba imati normalne boje mesa – meso peradi ima od plavičasto bijele do žućkaste boje. Kod pregledavanja piletine obratite pažnju na dijelove oko kosti – oni ne smiju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva. Većina ljudi povezuje meso sa jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja zraku.

Ako je mljeveno meso vakumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je riječ o starijoj životinji – mada to opet ne znači da je meso pokvareno. Općenito, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije. Sa druge strane, junetina je prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilama – dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Primijetite li na junetini sivkaste ili crne dijelove – ne kupujte meso!
Općenito, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća – pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama.

Kod janjetine meso treba biti svijetlo rozkaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom janjetine – ako je janje bilo zamrznuto, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

U videu pogledajte kako testirati svježinu mesa:

(Avaz)

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 8 =