Home / Zabava / Roditelji vam imaju plave ili zelene oči a vi smeđe?

Roditelji vam imaju plave ili zelene oči a vi smeđe?
Ukoliko vam i mama i tata imaju plave oči, ili jedan roditelj ima zelene, a drugi plave – a vaše su smeđe, nauka kaže da postoji dobra vjerovatnoća da ste usvojeni. Ali bitrebalo bi da znate da postoji još jedno objašnjenje koje bi moglo bar malo da vas umiri.

Ukoliko vam bar jedan roditelj ima braon oči, velika je vjerovatnoća da će i vaše biti te boje. Naime, ukoliko oba roditelja imaju braon dužice, i dijete će imati istu boju u 75 odsto slučajeva. Ukoliko, samo jedan od roditelja ima braon, a drugi plave ili zelene postoji 50 odsto šanse da dijete naslijedi tamnu boju.

Genetski je nemoguće da dijete dva plavooka roditelja ima braon oči. Isto tako je genetski nemoguće da dijete zelenookog i plavookog partnera ima tamne oči. Jedino u slučaju da oba roditelja imaju zelene dužice postoji šansa da dobiju dijete sa smeđim očima, ali je i ona manja od jednog procenta. Ukoliko jedan partner ima smeđe, a drugi plave oči, takođe je nemoguće da dobiju dijete sa zelenim očima.

Genetika je čudna nauka, i ovo nije jedini način na koji se određuje nasljeđivanje boje očiju. Drugi princip, koji je manje popularan, nalaže da se boja očiju poligeno nasljeđuje što znači da nju određuje veći broj gena pri čemu neki od njih imaju manji, a neki veći efekat na količinu pigmenta. Kod poligenog nasljeđivanja već ne možemo biti tako isključivi kao u prvom tumačenju, ali uglavnom roditelji svijetlih očiju imaju istu takvu djecu.

56856

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 4 =